Speiderbilder

Straks etter krigens slutt i 1945 tok Norges Kristelige Ungdomsforbund opp tanken om å starte eget speiderarbeid. Målet var å stifte et eget speiderforbund i likhet med KFUK speidernes forbund. Rundt opp i landet våknet interessen for å starte et eget speiderarbeid innen Norges KFUM. I august 1945 var 115 speiderledere fra flere steder i landet samlet på Nærnes på leirstedet Strandheim i Røyken, ved Oslofjorden, Flere av disse kom fra Ynglingen i Stavanger. Her avla lederne speiderløftet da de la hånden på et senket, norsk flagg. En av dem var Arthur Johnsen som senere ble troppsassitent i Stavanger 1. KFUM speidertropp. Leder for denne troppen var Otto John Espedal.

Sommeren 1946 deltok over 100 norske KFUM speidere på en internasjonal speiderleir i Sønderborg i Danmark. Mer enn 30 speidere fra Ynglingen dro med tog av gårde til Larvik der de møtte speidere fra andre steder landet. Alle dro videre med fergen «Peter Wessel». Leder for gruppen fra Ynglingen var Karl Vihovde. For de fleste var dette første gang de var i «utlandet».

speiderbilder01

KFUM speiderarbeidet i Ynglingen kom langsomt i gang i 1946. Det var særlig Gustav Haver, Torgny Våland og Karl Vihovde, Carstein Brekke, Per Søiland, og Arthur Johnsen som stod i spissen for speiderarbeidet i Ynglingen den første tiden. Etter hvert kom mange flere ledere til. De fleste av disse hadde vært i ivrig med i foreningen under krigen.

Den første tiden manglet de nye speiderne både uniformer og speiderutstyr.

KFUM speiderne deltok for første gang i Folketoget i Stavanger i 1946.

På bildet legger vi merke til at ingen av speiderne hadde uniformer, men noen få hadde fått tak i speiderskjerf. Patruljefører Rolf Nordin hadde klart å få i stand et patruljebanner til Ørnepatruljen. Banneret bæres av Kjell A. Jensen. Flagget til venstre bæres av  Karl Edvard Egenberg og flagget midt på bildet bæres av Knud Holm.

speiderbilder02

Sommeren 1946 ble det arrangert leir for ynglingespeiderne på Vier.

Her ser vi Karl Vihovde som var sjef på leiren.

speiderbilder03

Flaggheising og morgenbønn.

 

Dagene gikk med til øvinger i speiderferdigheter, idrett og matlaging.

Om kveldene samlet alle seg til leirbål ned ved naustet med underholdning, allsang og andakter.

 

speiderbilder04

Her er et utsnitt av teltleiren.

Hver patrulje spiste og lagte mat og kokte på gruer. Dette var ikke uten problemer. Vi hadde ingen muligheter for lagring av maten. Det regnet en del av tiden slik at veden ble våt, og det ble vanskelig å få varme på grua. Legg merke til teltet. Slik så alle ut. Det var enkle pyramidetelt som familier hadde tatt vare på fra før krigen.

speiderbilder05

Sultne speidere klar for et måltid.

speiderbilder06

En gruppe danske FDF speidere var gjeste under leiren på Vier. FDF speiderne var på den tiden nærmere knyttet til dansk KFUM enn de danske KFUM speiderne som var nærmere knyttet til dansk indremisjon. Etter leiren på Vier, ble gjestene innkvartert privat. Alle dro på rundtur i byen for å bli bedre kjent. Her er alle samlet etter et besøk i Domkirken. På bildet kjenner vi gjerne igjen Arthur Johnsen, Børge Smith, Gustav Haver, Karl Vihovde og Karl Lars Clemetsen.