Ynglingenytt Desember 2015

Kjære Ynglingevenner

Dugnad

Det er dugnadstid for alle pengene – bokstavelig talt - i Ynglingen. Førjulstiden gir foreningen flere hundre tusen kroner og sørger for at vi også i 2015 vil komme ut i balanse. I dette lange julenummeret av Ynglingenytt kan du lese om dugnader som ligger bak oss og noen som er i kjømda., om Feire Jul og Juletrefest. Holder du interessen oppe, kan du mot slutten av brevet lese om ny leieavtale med St. Svithun videregående for idrettshallen og om KFUK-KFUMs langtidsprogram og mye mer.

Julemessen

Julemessekomiteen har gjort unna sin store dugnad allerede i november. For de mange som fylte stolradene på Hæremsalen denne lørdagen var dette innledningen på adventstiden. Fullt hus, minst tre generasjoner ynglinger, Kling Klang fra Stokka kirke, Margot holdt andakt om «himmelkongen som ikke var som konger flest», Elise i kjent stil med mikrofonen , Bodil med regien, var det for 25,. gang (?) og alle julemesseforeningenes medlemmer bak sine stands med egenproduserte eller innkjøpte julegaver og julemat. Lodder selges i alle varianter og dokkevogna med utstyr verdig en ordentlig baby ble vunnet av en ordentlig olderfar!
Og resultatet? I tillegg til alle «takk for sist»- håndtrykkene , alle «god jul-klemmene» og alle godordene kom det inn kr 70.000 til foreningens barne- og ungdomsarbeid!
Takk til alle som bidrar!

Julebordet

Lodder, ja. Det ble solgt lodder på julemessen og det skal selges lodder på Madlatorget. Marit har skadet seg i kneet, men gode hjelpere sørger for at det skal la seg gjøre å vinne et flott middagsservise med mye tilbehør, også i år. Innom Madlatorget? Bruk en hundrelapp på lodder. Det er veldig kjekt for de som selger!

Juletrær

Så kom «TS-en» med gjerdene. Halve parkeringsplassen foran Ynglingehallen er blitt lagerplass for St.Svithun Ys men sitt juletresalg; en av årets dugnader for kameratflokken i St. Svithun som ikke er så mange, men som har fagfolk innen logistikk og netthandel i sine rekker. I år har Tor Eivind regien. Han lager lister med oppgaver fra A til nesten Å og fordeler vaktene på medlemmene med skjønnsom hånd. «Hvis du synes det er stusslig å være alene på juletrevakt, ta med kånå» skriver han og sørger for en jovial og humørfylt invitasjon til dugnaden. Mange trær er solgt på forhånd. Kirker og skoler får tilkjørt juletrær fra Ynglingen. Transportjobben er en virkelig stor utfordring for klubben som får god hjelp av vaktmester Janki og en trofast gjeng med hansker og henger til den jobben.
Så håper vi selvsagt på godt salg til medlemmer og naboer. Trærne er fra distriktet. Ikke de billigste du kan få tak i, men hva gjør det når pengene går til et godt formål.

Loppemarked i januar

«Dette e jo ganske kjekt, egentlig», hørte jeg kommentert en lørdag formiddag. To gamle kompiser som ikke møtes så ofte, hadde fått fri fra støvsugingen eller var det vindusvasken i heimen for å være loppevakt i Ynglingen. Det er ikke akkurat travelt denne formiddagen, noen plastposer blir levert på døra og et henteoppdrag på Vaulen gjør at vi får god tid til en drøs. Stavanger Ys men samler lopper til loppemarkedet 16. januar og skal vi holde på vårt gode navn og rykte som byens flotteste loppemarked, må det samles lopper over lang tid. Har du lopper? Vi tar imot fredag fra kl 18.00 – 20.00 og lørdag fra 10.00-14.00. Hvis du vil avtale nærmere kan du ringe 48147091, «loppetelefonen»

Medlemsutlodningen

Medlemsutlodningen er den dugnaden absolutt alle medlemmer i Ynglingen deltar i. Det er kanskje ikke så kjekt å få loddboka i posten og vi hører nok et og annet sukk fra trofaste medlemmer som synes dette kunne vært en aktivitet forbeholdt yngre loddselgere som gjerne tar seg en tur med loddbok og kulepenn blant naboene. Vi får ikke mange bøker i retur, men skal villig innrømme at det i de fleste bare er et navn som har tatt alle loddene. Gevinstene er ikke lenger løst og fast fra overskuddslagrene til butikker vi samarbeider med, men gavekort, i sportsbutikk, til konserthuset og til kunst.
Trekningslista finner du her. 

pdfTrekningsliste_2015.pdf

Alle vinnerne er blitt kontaktet.
Vår store fellesdugnad gir oss et overskudd på kr 170.000.

Kviss, Kvess og Kapell

Idrettslagene våre blir hvert år invitert til Kviss, Kvess og Kapell, en times samling etter treningen for lagene med julegrøt, julekviss og juleandakt i kapellet. Ynglingen gir tilbudet, så er det opp til lagledere og trenere å organisere og informere. Vi har hatt 7.lag på besøk nå i desember. Alt nå planlegger vi for enda flere neste år.

Feire Jul

Feire jul er Sky Sings årlige julekonsert i St. Petri, to dager før dagen , det vil si 22. desember. I år er også koret Ekko med på julekonserten. Ekko er de eldste barna i Stokka kirkes barnekor.
Dagen bruker kormedlemmene til sin årlige innsamlingsaksjon til prosjektet på Madagaskar Kl 19.00 begynner konserten i Petri. Vi anbefaler så gjerne Sky Sings julekonsert. Den er rik på tradisjoner, og garantert annerledes enn de førjulskonsertene du har fått med deg tidligere i førjulstida. Gratis, men ha med kontanter til bøssene ved utgangen.

Ynglingen families juletrefest.

Lørdag 9. januar arrangerer Ynglingen familie juletrefest for alle familier. Dette er en god gammeldags juletrefest med leker for barn, julenissebesøk med tilhørende juleposer og mange ringer rundt treet. Juletrefesten er jo for familier og alle som kommer må ha høy toleranse for barn som sprinter mellom rekkene rundt treet og krabber på scenekanten, men alle som liker slikt, er velkomne, enten de er barn, har barn, barnebarn, olderbarn eller bare liker å være sammen med barn.

Ny leieavtale

Ynglingen har inngått en langsiktig leieavtale med St. Svithun vg. skole som skal benytte hallen som skolens gym.sal i alle fall de neste 20 årene. Svithun skal rehabiliteres og skal ikke ha egen gym sal lenger. Derfor ville skolen ha en «fast plass» for elevenes gym-timer og det kunne de få i Ynglingen. De leier ¾ deler av salen. Den siste fjerdedelen har allerede Lassa skole som sin gym.sal. «Dette betyr full aktivitet fra morgen til kveld i hallen, noe vi egentlig har drømt om siden den var ny», sier Geir Amundsen som leder eiendomsutvalget i Hovedstyret. «Det gir oss en årlige ekstra leieinntekt på kr 400.000 og gjør at foreningens andel av alle fellesutgiftene til drift av anlegget på Lassa, til lys og varme, renhold og vedlikehold blir mindre. Nå kan vi si til medlemmene at mer av alt de gjør og alle gavene de gir til Ynglingen kan brukes til mer barne- og ungdomsarbeid» sier Geir og er tydelig stolt av den nye kontrakten.

KFUK-KFUM 2025

Langt fram? 10 år går fort. Det er ikke så svært lenge siden vi skrev 2005. Mye har skjedd siden da og mye skal skje før 2025. Er det i det hele tatt noe som ligger fast? Programsjefen i Norges KFUK –KFUM, Kristian Knapstad, var på besøk i Ynglingen og i den forbindelse samlet Hovedstyret noen av foreningens ledere til en hyggelig kveld med nyttig informasjon fra hovedkontoret. 2025 er tidshorisonten for forbundets langtidsprogram, dermed også for Ynglingens, forklarte Kristian og fikk oss til på tenke oss om.

Det er noe som står fast. Vårt program er vårt særpreg i det kirkelige landskapet. Vi engasjerer oss for hele mennesket, med både ånd og sjel og kropp. Vi bruker ikke mange arbeidsformer for å lokke barn og unge til oss, men fordi aktiviteten i seg selv er god og gir mening. Men om dette står fast, er det enda mer påfallende alt som endrer seg. Samfunnet vårt, omgivelsene våre og betingelsene barn og unge vokser opp under, endrer seg stadig. Det er nye utfordringer som vi som forvalter programmet til KFUK-KFUM, må ta hensyn til når vi utformer dagens tilbud til barn og unge. Vår kristne tro, vårt engasjement for budskapet om Jesus som verdens frelser må også formuleres på en annen måte nå enn for 50 år siden. Barn og unge som vokser opp i dag har ikke kristendommen under huden som generasjoner før. Vi må forkynne både i ord og handling for at dagens barn og unge skal kjenne tryggheten og gleden som ligger i troen. Det står mye om dette i langtidsprogrammet og vi bringer gjerne oppfordringen om å lese om langtidsplanen på KFUK-KFUMs hjemmesider. Her er linken.

Julesangene

Barn lærer ikke lenger å synge julesanger, forteller de i Dagsrevyen og på morgennyhetene i dag. La oss bruke et minutt (ikke et sekund mer) på å beklage oss over alt som var bedre før...så skifter vi rytme og stemmer heller i.

For: Det begynner jo i hjemmene. Det må bli en del av min julefeiring å synge julesanger, like mye som jeg skal kjøpe julegaver og pynte juletre. Og hvorfor skal jeg vente til julaften. «Jeg er så glad hver julekveld for da ble Jesus født» er en adventssang, en bake-pepperkakesang og en god kveldsbønn, for store og små.

«Her kommer dine arme små, O Jesus i din stall å gå» Slik sang Johanna i Ajax sin fortelling om de små armane» Broremann lurte på hva ordene betydde og slik ble det juleevangelium av juleforberedelsene i Pedersgadå.

God jul til alle Ynglingens medlemmer

Med hilsen fra Hovedstyret og alle i ansatte og frivillige i Ynglingen stab.