Ynglingenytt mars 2016

Årsmøte

Ynglingens 148. årsmøte ble avholdt siste onsdag i februar på Hæremsalen i Ynglingen. Det var ingen kontroversielle saker til behandling i år. Årsmeldingen bar preg av optimisme og når regnskapet viste at vi hadde hatt et godt år også økonomisk, var det bare glade og fornøyde fjes å se.

Ynglingens historie

Årsmøtene minner oss om at vi står i en lang tradisjon og at mange har gått foran. Når vi er på Hæremsalen og forteller hverandre at Svithun videregående har flyttet inn på Duesalen og at Cecilies Minde er blitt lærerrom, ja da blir vi minnet om historien.

Mer Ynglingehistorie? Det begynner å bli mange interessante tilbakeblikk i vår digitale historiebok. Dere som leser dette nummeret av Ynglingenytt på nett, kan selv gå inn på www.ynglingen.no. I høyre marg finner du en meny. Nederst står Ynglingens historie og der finner du mange innlegg om nær og fjern fortid.

Årsfest

Søndag 13 mars er det årsfest. Det er også en dag rik på tradisjoner. Denne gang får vi besøk av generalsekretæren i Norges KFUK-KFUM, Øystein Magelsen. Han er forholdsvis ny i jobben, men mange av oss drar kjensel på navnet...og ganske riktig: Det er sønn til tidligere leder av organisasjonen, Sverre Magelsen. Hans tema er «KFUK og KFUM i et sekularisert samfunn» , skal Ynglingen være en røst i vår egen tid, må vi la oss utfordre av det samfunnet vi er en del av.
Sky Sing synger på årsfesten og Hovedstyret lover oss «pylsefest». Det begynner kl 19.00

Vier

Vier har åpnet for ny sesong. Det var den katolske kirkes konfirmanter som tok sjansen på tidlig vår og dro til Vier første helgen i mars. Men før det var det hektisk aktivitet på dugnadsfronten. Vier har i et par år hatt sin faste dugnadsgjeng; Almås og sønner & Co. Denne vinteren har de sørget for nytt tak i spisestuen etter krav fra branntilsynet. Men slikt innendørsarbeid gir mange nye oppgaver for den sist etablerte dugnadsgjengen; «Vierpikene», som skal ta seg en Viertur i alle fall en gang per måned og sørge for at vi også kan holde det rent og fint på kjøkkenet og i alle krinkelkroker. Temmelig umiddelbart fikk Vier nye gardiner og nye duker til spisebordene, mens «manillastolene» gikk i containeren. Så spørs det hva ungdommene som feirer leir på Vier synes om det......De var jo gode å krølle seg opp i!

Konf-treff

Konfirmanttreffet er blitt en årviss tradisjon i Ynglingen. I år samlet 400 konfirmanter fra 9 menigheter i Stavanger seg til konfirmanttreff fredag 26. februar. Konfirmanttreff betyr at hele huset fylles opp med ungdommer. I hallen er det turneringer. Det går i volleyball, balleball(?) og landhocky. I møterommene er det seminarer og mange ulike «mingleaktiviteter». Sky Sing sang både ved åpningen og ved kveldsavslutningen, og en god gruppe voksne stod for utdeling av pizza. Ynglingen på sitt aller, aller beste med andre ord!

Ny avtale om utleie

St. Svithun videregående er naboen vår på Lassa. Nå skal skolen renoveres og i halvannet år må skolen finne alternative lokaler. De fleste klassene har flyttet til Våland, til gamle Teknikken for så lenge, men noen er igjen på Lassa og har leid Duesalen til klasserom. I den forbindelse har vi «glasset inn» mesaninen og fått et nytt godt møterom som kan erstatte Duesalen i den perioden utleien varer. Utleie gir gode inntekter til foreningen som gjør at vi kan bruke mer penger på det vi gjerne vil prioritere, barne- og ungdomsarbeid.

Når Svithun videregående er ferdig renovert i mars 2017, har de tatt i bruk sin gamle gymnastikksal til andre formål. Da må skolen ut å skaffe seg en ny hall for elevenes gym-timer og Ynglingehallen er blitt valgt. For oss betyr det at hele hallen er utleid alle dager i skoleåret. Avtalen er på 20 år og bidrar sterkt til en forbedret foreningsøkonomi.

Kviss, Kvess, Kapell

Det går mot påske og alle idrettslagene våre i håndball, volleyball og fotball inviteres til Kviss, Kvess og Kapell. I løpet av ei uke har det vært 8 samlinger med god lapskaus, utspekulerte oppgaver og samling omkring påskebudskapet i kapellet. For Ynglingen er det viktig at våre mange idrettsutøvere får møte det kristne budskapet. Alt nå gleder mange seg til sommerleirene på Vier. Kviss, Kvess og Kapell er en flott anledning til å knytte idrettslagene til foreningen.

 

Liv Lunde døde 26.februar.

Hun var Ynglingejente hele sitt liv. Liv skrev i 1968 boka, «Ynglingen 100 år» der hun levende forteller om smått og stort fra foreningens første hundre år. Begravelsen hennes i Madlamark kirke ble rammet inn av en sang hun satte spesielt stor pris på og som har avsluttet mange møter i Ynglingen:

Så ta da mine hender og før meg frem

inntil jeg salig ender i himlens hjem!

Jeg kan ei gå alene, nei, intet sted.

Hvor du meg fører ene, jeg følger med.

Hovedstyret og ansatte ønsker alle Ynglingevenner en riktig god påske.