Ynglingens historie

Ynglingen 1868

ynglingen logo 150år line

Unge Mænds Kristelige forening ble stiftet i 1868 med omlag 50 medlemmer i lokalene til kjøpmann Loss i Øvre Holmegate 24. Det ble etter kort tid alminnelig å kalle foreningen for Ynglingen. Det var Peter Hærem som tok initiativet sammen med sin bror Rasmus til å starte en forening basert på det Peter hadde sett av Ynglingeforeninger i Tyskland da han reiste rundt der sommeren 1868 som utsending fra Israelsmisjonen.

Søndag 8. november 1868 ble lokalet i Loss huset innviet som foreningslokale og foreningen ble formelt stiftet. Christian Oftebro ble valgt til formann. Det første styret besto av bokhandler M. Gabrielsen, kjøpmann H.T.Gulliksen, skolestyrer H. Halvorsen, handelsbetjent B. Henriksen, skipsbyggmester R. O. Hærem, garver R. Michalsen og kjøpman T. Widvey. De valgte forstanderskap besto av forstander i Brødremeningheten Stephan Due, forstander for Misjonsskolen E. F. Eckhoff og skomaker R. Knoph.

Samtale og foredragsmøter ble arrangert hver torsdag og søndag. Foreningen arrangerte kveldskurs i norsk, regning og engelsk, samt etablerte en fin bok og bladsamling til stor glede. Det var ikke så vanlig med bøker den gangen og det ble snart så mye som 2000 registrerte utlån i året fordelt på 200 lånetakere. i Stavanger området bodde det ca 17000 mennesker den gang, og lesesalen i Ynglingen ble et populært møtested for de unge som ønsket å lese, spille sjakk, domino og lignende.

asylgata6 1881

I november 1881 var det innvielsesfest i eget hus. Det var Dues hus i Asylgaten 6 (hvor senere  Bøndenes Hus ble bygget på 1960 tallet). Til 25 års jubileumet kom det 700 personer og da stod et nytt tilbygg med festsal klart - Duesalen som sees til venstre i bildet.

Driften av Ynglingen var avhengig av gaver. Kontingenten var 15 øre og ble foreslått redusert eller sågar fjernet for å kunne nå ut til flest mulig av unge. 

I 1895 fikk Ynglingen sin første sekretær  - Peter Hognestad. Bibeltimene var stadig det faste holdepunktet og festene samlet fullt hus.

Kvinneforeningen, KFUK og Hvite Kors gikk inn i Stavanger Kristelige Ungdomsforening i 1907, og da kom Cecilie Tvedt i det første styret etter sammenslåingen. Cecilie Tvedt var også den som fant landstedet Vier.

Sommeren 1940 solgte foreningen en del tomter av utmarken på Vier. Dette gav kjærkomne midler inn til foreningen som var i en økonomisk krise da.


På sidene her har vi samlet informasjon og dokumenter fra 150 års historie. 

Ønsker du å bidra med tekst og/eller bilder så kan det sendes til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.