Ynglingeposten Desember 2014

Kviss, Kvess Kapell

Kviss, kvess og kapell er et tilbud til alle lagene i Ynglingens tre idrettslag, KFUM håndball, KFUM Volleyball og KFUM Fotball. Idrettslagene er delt i lag etter alder og idrettsgren og de møter til KKK like etter trening. KKK er knyttet til høytidene. Vi har en runde før jul og en før påske. Nå før jul har nærmere 150 håndball-, volleyball- og fotballjenter sunget julesanger, kvisset og spist grøt. Hver samling avsluttes med en samling i kapellet. Flott opplegg som mange trenere og ledere setter stor pris på. At jentene stortrives, trenger vi ikke å spørre om. Jubelropene runger og julesangene synges med glød og entusiasme.

Feire Jul

Når dette skrives er Sky-Sing i ferd med å øve inn detaljene på årets Feire Jul konsert. Datoen er 22. desember og stedet St. Petri kirke, Dagen begynner med nattverdsgudstjeneste i Petri, deretter samler Sky-Singerne inn penger til sitt ungdomsprosjekt på Madagaskar. Det er første gang at Sky-Singere kan samle inn til et prosjekt de faktisk kjenner fra innsiden. Årets Madagaskarreise har både motivert og engasjert ungdommene. Til alle oss andre; Husk Sky-Sings innsamling hvis dere er i byen den 22. og husk konserten på kveldstid!

Julemesse, juletrær og julebord

Ja, juleforberedelsene er en gigantisk dugnadstid i Ynglingen. Det begynner med julemessen som i år ga en nettoinntekt på ca 65000 kroner. Et flott resultat som går rett i foreningskassen. Bak resultatet ligger selvsagt selve salget, men før det har nærmere 100 ynglinger gitt sine bidrag. Alle som har sett julemessens fruktkurver ser at dette ikke er kjøpt på billigsalg, alt som er strikket og sydd, syltet og bakt er gitt til julemessen for salg til inntekt for foreningen.

Juletrærne er på plass utenfor hallen. Her gjelder det å være utsolgt til jul ! Varelageret er ikke mye verd på andre juledag. St.Svithun Ys men er nøye med innkjøpene. Vi som ikke kan pynte annet enn Ynglingetrær , må være tidlig ute. Hvis det ikke er selgere på stedet når det passer for deg, er det mulig å bestille «privat visning» Nytt av året er trær på rot i potter. De som har hage kan plante treet ut og ta det inn neste år! Ellers er jo dette trær som passer perfekt i mindre leiligheter.

Julebordet er trukket. Utlodningen har en lang historie og det er mange ynglinger av eldre årganger som husker den oppmerksomheten det utvalgte juleserviset fikk blant alle som handlet på det gamle Madla Handelslag. Fortsatt selges loddene i gode gammeldagse loddbøker i Madla Amfi, på møter i KFUK-ringen, Kristent Kvinneforum og på Julemessen. Årets julebordslotteri ga over 16000 kroner og også disse gevinstene var gitt av medlemmer!

Medlemsutlodningen

I år prøvde vi oss med to lotterier: et for våre voksne medlemmer med gavekortgevinster på kunst og konsert, et for alle de unge med gevinster fra en sportsbutikk. Delingen har mange satt stor pris på og selve salget har gått utmerket. Det blir mange kjente navn på «voksen lotteriet» siden de fleste tar boka selv, men det er bare kjekt. I år ble det Kåre Andreassen som vant hovedgevinsten og som skal få velge seg et kunstverk på neste kunstutstilling i Ynglingen. «Det var alle tiders» sa Kåre da vi fortalte han om gevinsten «nå har eg satt opp og tatt ner utstillingsveggene te kunsten i åravis, så då passe det fint med et minne»

Bærekraftutvalget

Arbeidet må å utarbeide ulike modeller for framtidig drift av Ynglingen fortsetter. Foreningsstyret har bedt om å få presentert to til tre alternative modeller som helt eller delvis kan sikre foreningen ressurser til å ansette medarbeidere som kan drive barne- og ungdomsarbeid i «KFUK-KFUM-ånden» videre og mot nye høyder. Foreningsstyret vil også at så mange som mulig av våre medlemmer og venner, styrer og presidier, komiteer og bibelgrupper skal engasjere seg i diskusjonen. På www.ynglingen.no har vi lagt ut et opplegg til en litt organisert samtale om saken til bruk i alle tenkelige samlinger av ynglingefolk. Hvis du tar initiativet til en diskusjon i en sammenheng der du møter andre ynglinger, og dere finner ut at dere vil gi oss et innspill til saken,. kan du sende det i brev til Ynglingen, Ytre Eiganesveien 21 eller på mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Vi ønsker oss mange meninger og gode ideer.

Bispevisitas

Biskop Erling Pettersen var på visitas i Stokka menighet og benyttet anledningen til å besøke Ynglingen for å bli orientert om situasjonen i foreningen. Han ble fortalt om både det som går godt og som vi har store forventinger til og det som bekymrer foreningsstyret. Både biskopen og «hoffet» som fulgte med han ga uttrykk for et ønske om å beholde Ynglingen som en viktig aktør i det kristelige barne- og ungdomsarbeidet. Foreningsstyret bestemte på sitt siste møte og be biskopen ta inititativ til et nytt møtye mellom menighetene i Stavanger og foreningen med tanke på mer samarbeid. Uten at vi hadde bedt om penger, mottok foreningen nå like før jul kr 60.000 fra bispedømmerådet til videreutvikling av KITT (konfirmanter ittepå).

Julebord for frivillig stab

Ynglingen har en liten «hær» av frivillige som er knyttet til det vi gjerne kaller stab. Vi har ikke så mange ansatte i Ynglingen, desto viktigere er de frivillige som stiller opp for å drive foreningen. Vi har en gruppe på kontoret, en gruppe som sørger for servering ved utleie, en stor gruppe kaller vi for blomsterpiker – de har ansvaret for alt renhold som ikke dreier seg om å vaske golv. En gruppe kaller seg dugnadsgjengen; eller heller: Amås og Sønn & Co og reiser til Vier og jobber ca en dag i uka.
Mandag hadde de julebord sammen med de ansatte Leif Kolnes var kokk og 35 fra frivillig og ansatt stab hygget seg sammen. Åslaug Mæland hadde vinnerloddet. Hun ble utnevnt til «årets sliter» og fikk med seg foreningens julegave.

Det er plass til flere i de ulike stabsfunksjoner. Det er bare å melde seg. Vi er særlig interessert i å komme i kontakt med en eller flere som vil jobbe med informasjon til medlemmene og en som kan hjelpe oss med ulike IT-oppgaver.

Andakten:

I høst har Stavanger kommune hatt ute på høring «Frivillighet i Stavanger – Strategiplan for samhandling mellom frivillige og Stavanger kommune» Det er bare imponerende å lese beskrivelsen av frivilligheten. I Brønnøysund er det registrert 1671 foreninger og lag med adresse Stavanger, og vi vet at mange små grupper av fri villige ikke er der. I innledningen til planen kan vi lese: «En aktiv frivillig sektor er av grunnleggende betydning for et vitalt lokalsamfunn» og «Frivillig arbeid gir muligheter til å bruke sine evner og sin kompetanse til glede for andre, og frivillighet skaper fellesskap og gjør mennesker godt».

For Jesus må det være stort å se hva folk gjør mot hverandre i jula. Ja, ikke alt han ser er like imponerende, fråtsingen i mat og drikke, gaver, glitter og stas kunne nok Jesus gjerne sett at vi begrenset. Men vi skal ikke la det overskygge det faktum at menneskene er gilde med hverandre i jula. Gildere enn ellers i året og gildere med flere enn de vi er gilde med til daglig.

I frivillighetsmeldingen skilles det mellom de som yter en frivillig innsats og de som er med i sammenhenger der de frivilliges tjenester kommer dem til glede og gavn. I den kristne kirke er vi både givere og mottakere. Vi omfattes av Guds kjærlighet og vi skal supplere Gudsrikets krefter slik at andre kan få del i Guds kjærlighet.

Ynglingen er en frivillig organisasjon, en av mange. Vi har fått vår sektor: Barn og unge i Stavanger trenger Guds kjærlighet like mye som alle andre barn og unge over hele verden. Vår oppgaver er å tilføre verdier som ikke noe offentlig tjenesteapparat kan tilføre; Guds kjærlighet i Jesus, vi skal vise hvordan Gudsrikets krefter kan gi livet mening.

«Frivillighet skaper fellesskap og gjør mennesker godt.» leste vi i høringsutkastet fra kommunen. I juleevangeliet leser vi: «Se jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket. I dag er det født dere en frelser i Davids by.»

Guds kjærlighet skaper fellesskap og gjør menneske godt.

God jul.

Hilsen
Foreningsstyret

.