Ynglingeposten april 2015

Kjære Ynglingevenner

Årsmøte

Foreningens årsmøte ble avholdt 25.februar. På årsmøte ble lovene endret slik at foreningsstyre og eiendomsstyre nå er samlet i ett hovedstyre. Til hovedtstyre ble valgt Olav Klungtveit, leder, Geir Amundsen, Eivind Enoksen Ristesund, Helge Torgersen, Mari Kalvig og Hans Eivind Riise. Sindre Immerstein er vararepresentant.

Lovene sier at hovedstyret skal bestå av et programutvalg og et eiendomsutvalg og at disse skal velges hver for seg. I eiendomsutvalget sitter Geir og Eivind , mens Helge, Mari og Hans Eivind utgjør programutvalget.

Årsfest

Årsfesten ble arrangert søndag 22.mars med mange interne gode krefter i aksjon. Hans Eivind Riise talte, Sky Sing-lederne sang og spilte og Henning Dale presenterte speiderne i Ynglingen med flott bilder og gode historier. God mat og god informasjon på forhånd.

Men hvor var «folket» ? Denne gang kom det bare ca 40 til årsfest og selv om de som kom var de aller viktigste, mister vi den gode følelsen av å være EN forening samlet til fest når vi ikke blir flere.

Fullt hus – eller full Petrikirke - kan vi mobilisere på aprilutgaven av

Syng for guds skyld Søndag 26. april kl 19.00

Søndag 26. april blir det litt av en fest når "Syng, for Guds skyld!" gjestes av biskop Erling Pettersen og de to eminente vokalistene Elin Furubotn og Randi Tytingvåg.
Etter en suksessopptreden på Domkirketrappene før jul i fjor, har de tre formidable formidlerne bokstavelig talt "funnet tonen".

Nå vil de videreføre det inspirerende og utradisjonelle samarbeidet på allsangkvelden "Syng, for Guds skyld!" i Petrikirken søndag 26. April kl 19:00.

Biskop Erling har med både gitaren og glimtet i øyet, samt et lass av brasiliansk inspirasjon, og når Elin Furubotn og Randi Tytingvåg topper laget med sine særegne, varme og flotte stemmer, så kan vi love en festaften

Ungdomsklubben godt i gang!

I januar var vi i gang med ungdomsklubb i Ynglingen igjen. Foreløpig en gang i måneden på fredagskveldene. Vi startet med å invitere forrige sommers Vierdeltakere, dvs gutter og jenter i 7. og 8. klasse. Foreløpig har drøyt 20 ungdommer besøkt Y-FI, som klubben heter. I tillegg har vi en gjeng litt eldre ungdommer som lager program og er miljøskapere. Foreløpig er vi 5 voksne i kulissene, men tror og håper enda flere vil bli med slik at vi fra høsten kan holde klubb annenhver fredag. Det er faktisk et veldig kjekt alternativ til Skavlan : ) Så bare stikk innom en fredag for å se!

En klubbkveld varer fra 19-22. Den første timen kan det velges ulike aktiviteter som matlaging, kreativt verksted og ballsport i hallen. Så spiser vi felles måltid: taco, pizza el før vi går inn i kapellet og holder andakt. Etterpå er det underholdning og leker og spill. Og selvfølgelig har vi åpen kiosk!

Y-FI skal også ha et Globalt engasjement og vi ønsker å gi ungdommene mulighet for å lære mer om bla. fattigdomsproblematikk og klimarettferdighet.

Vier er klart for ny sesong

Barn og unge fra hele byen er begynt å glede seg til tur til Vier. Fra og med de siste helgene i april til langt ut på høsten er Vier fylt opp med turglade medlemmer av Ynglingens avdelinger eller fra foreninger og lag fra menigheter eller andre organisasjoner.

Vi er glade for å kunne ha et slikt sted som er til så mye gleder for så mange! Uten en fast dugnadsgjeng hadde ikke Vier vært et aktuelt reisemål. Se bare hva som er gjort denne vinteren:
Vi har renovert kjølerommet, etter pålegg fra mattilsynet. Vi har slipt og lakket golvet i peisestuen. Vi skifter to av vinduene i spisestuen til brannhemmende vinduer etter pålegg fra branntilsynet. Vi skal gipse noen av veggene i peisestuen og på gangen, også etter pålegg fra branntilsynet. Vi har bestilt to nye vinduer til kjøkkenet, de skal skiftes samtidig som kledningen skiftes utvendig på kjøkkenet.

Stor dugnad på Vier i april/mai

Vier skal males og det er ingen liten jobb! Dugnadsgjengen setter opp tre dager i uke 18 og tre dager i uka etter, uke 19.

Tirsdagene 28.04 og 05.05, onsdagene 29.04 og 06.05 og torsdagene 30.04 og 07.05. Avreise fra Ynglingen kl 09.00 eller frammøte på Vier kl 10.00 Ta med mat – og kost! Maling har vi kjøpt inn.

Her trengs det folk og du blir ikke nødt til å stå i stige. Ta en fin vårdag med malekost på Vier...det kan fort bli skikkelig kjekt. Arbeidslederne er hentet inn fra ynglingefirmaet «Almås og sønn & Co» (Narve, Harald (sønn) og Gunnar (Co))

Gull til KFUM Stavanger i Volleyball NM for U 19-Jenter

U19 jentene til KFUM overbeviste under NM i Tønsberg- Laget gikk ubeseiret gjennom puljespillet før de møtte Austrått i kvartfinale. Her vant KFUM 2-1, før de relativt enkelt slo Førde og var klar for finale. Arrangøren Tønsberg var finalemotstander, men et meget jevnt og solid KFUM-lag tok første sett 25-14. Andre sett var jevnspilt i starten, men etter hvert dro KFUM greit i fra hjemmelaget. Sett to endte 25-20 og dermed vant KFUM finalen 2-0. Mestrene heter: Ingrid Kvammen, Mona Røksund, Martine Gilje, Hannah Sofie Perrens, Marita Dale, Vilde Sørbø, Karen Andreassen Ottosen, Maria Solberg og Live Lunde Fossdal. Vi gratulerer!

Kontingenten for 2015

Er du blant de som glemte å betale da mailen dukket opp for en måneds tid siden? Du er ikke alene, og første purrebrev er ikke langt unna. Men for de som klarer seg med denne påminnelsen repeterer vi ganske raskt:

Ynglingens kontonummer er:3201 05 12734

Husk å skrive «Kontingent 2015» og navnet ditt på innbetalingen

Beløpet er: kr 400 for alle voksne mellom 16 og 30 år kr 810 for alle voksne mellom 31 og 67 kr 610 for alle pensjonister

Fullt hus, store gaver og ny sang!

To av Y's men klubbene i Ynglingen, Stavangerklubben og Lassaklubben møtes en gang i blant. Et fellesmøte med lang tradisjon er «Basarmøtet» hver vår. Da må vi opp en trapp til Hæremsalen og lar lodder og trekning være en viktig del av programmet. Dette møte har gjerne også hatt et lokalhistorisk og kulturhistorisk preg. Så også i år: På årets basarkveld var det Gunnar Roaldkvam som kåserte og leste egne – særdeles passende – dikt. Basar har vært en viktig inntektskilde for frivillig arbeid siden midten av 1800-tallet og er det mange steder ennå... Selv hadde Gunnar gode minner fra basarer både på Nedstrand og i Bethania. Waisenhusbasaren var en begivenhet til langt ut på 8o-tallet og Bethania var byens «storstue» til Atlantic Hall ble bygd i 1961.

Basaren i Ynglingen er alltid ledet av Henrik Jacobsen som sammen med Torolv har oppgaven som utropere av lodder med gevinst; «gul bok, bokstaven er Z for ... og nummeret er.. « ropes ut og svaret kommer forbausende kjapt; Her!

I år hadde Henrik gjendiktet Prøysens basarvise fra Brugata til stavangersk og satt den inn i vår Ynglingetradisjon. En tekst som nok vil bli brukt ved mange anledninger der det skal selges lodder i framtida..

--og inntekten: Ryktene sier at det kom inn 16000 i loddsalg.

Enda større gaver

Årets loppemarked ga imponerende resultat på kr 120.000. Foreningen har mottatt gaven og benytter denne anledningen til å takke alle som bidrar til et så flott resultat.. Stavanger Ys men står for forberedelsene og selve arrangementet med uvurderlig hjelp til gjennomføriingen fra veteranene i loppemarkedbransjen fra Lassa Ys men.

Lassa Ys men har også gitt en gave fra «klubbkassen» på kr 30.000.

Foreningen sier tusen takk!

Gratla

Vår foreningssekretær og Sky Sing dirigent Inger og styremedlem og Sky Sing-leder Sindre har giftet seg. Det foregikk i Stokka kirke lørdag før påske. Flott vielse og flott fest , sier ryktene. Det tror vi så gjerne...og stiller oss i rekkene av gratulanter.

Andakten: Verdisaker eller verdier

Vi blir til stadighet bedt om å passe på verdisakene våre. «Ikke la verdisaker ligge igjen i bilen når du parkerer», står det på oppslag i parkeringsanleggene. Verdisakene gjemmer vi bort når vi drar fra huset på ferie. Sølvtøyet på bunnen av kista...eller aller helst i en safe. Men verdiene?

Ordspillet dukket opp i diskusjonen om søndagsåpne butikker. Nok en dag med åpne butikksentre kan gi oss enklere tilgang på enda flere verdisaker...men er det det vi trenger? Bak ønsket om fortsatt søndagsstengt ligger det et enda sterkere ønske om å ta bedre vare på noen langt viktigere verdier.

Fellesskapet i familien og med venner forutsetter at så mange som mulig kan ta fri denne dagen. Søndagsfrokosten skal være langdryg og ikke bære preg av handlelister og åpningstider. Fortsatt er det stille i nabolaget vårt søndag formiddag. Det er mindre trafikk på hovedveien og ingen starter plenklippingen før langt ut på ettermiddagen hvis de i det hele tatt gjør det. Det gir oss en god følelse av at denne dagen er annerledes.

For noen av oss er søndag kirkedag. Det kunne den vært for langt flere, men uansett kan dagen bli benyttet til å ta vare på andre og viktigere verdier. Derfor er kampen mot søndagsåpent en kamp om langt mer enn travle menneskers mulighet til å få gjort nødvendige innkjøp.

Det handler om alle menneskers rett til å «kvila vede» og tenke på noe annet enn sine mange verdisaker.

Med hilsen

Hovedstyret